Ünnepi jó kívánság
Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja

A Strathmann GmbH & Co KG a MÁESZ stratégiaia partnere

Lapozható információk

Lapozható információk a tejcukorérzékenységről és a prosztatagyulladásról

Hasznos információk a prosztata-gondokról

Hasznos információk a prosztata-gondokról

Tejcukorérzékenység, laktózintolerancia, teszt...

Tejcukorérzékenység, laktózintolerancia, teszt...

A A A
Prosztatatúltengés (prosztatahipertrófia)A férfiklimax korában, általában 48 -50 év körül fordul elő túlburjánzás részben a prosztata mirigyes állományában, különösen a húgycsövet körkörösen bélelő mirigyszövetben. Emiatt a vizeletürítés akadályozott, sőt teljesen gátolt lehet: vizeléskor kezdetben a vizelet nehezebben indul el, igen vékony, cérnaszálszerü sugárban ürül és ezért egy-egy hólyagkiürítés sokáig elhúzódik.

Egy-egy alkalmi szeszesital fogyasztás elég lehet ahhoz, hogy a húgycső teljes beduzzadását, vizelési képtelenséget okozzon. Normális vizelési képesség ellenére is előfordulhat, hogy a hólyag izomzata nem képes az akadály leküzdésére és ezért a hólyagban maradékvizelet pang. A pangó vizelet kitűnő táptalaja a fertőzésnek és ezért gyakran nem a vizelési nehézség, hanem a kínzó vizelési kényszer, gyakori vizelési ingert kiváltó hólyaghurut kényszeríti orvoshoz a beteget.

A betegséget az urológus szakorvos állapítja meg: diagnosztizálása nem nehéz. Ha a prosztatatúltengés jelentős húgycsőszűkületet, tehát vizeletelfolyási akadályt okoz, gyakran műtétre van szükség. Éppen ezért, ha az urológus szakorvos a műtétet javasolja, lehetőleg ne ütközzék a beteg ellenkezésébe. A sikeres műtét nemcsak a normális vizelet-ürítési képességet állítja helyre, hanem elejét veszi a pangásnak és ezáltal a hólyag- és vesemedence-gyulladásnak is. A prosztataműtétek napjakban - hála az urológiai sebészet fejlettségének - még igen magas korban is keresztülvihetők, különleges műtéti kockázat nélkül. A műtét a közösülési képességet nem rontja, sőt gyakran megeshet az is, hogy az előzőleg esetleg megromlott nemi képességek javulnak.

Forrás: Informed