Ünnepi jó kívánság
Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja

A Strathmann GmbH & Co KG a MÁESZ stratégiaia partnere

Lapozható információk

Lapozható információk a tejcukorérzékenységről és a prosztatagyulladásról

Hasznos információk a prosztata-gondokról

Hasznos információk a prosztata-gondokról

Tejcukorérzékenység, laktózintolerancia, teszt...

Tejcukorérzékenység, laktózintolerancia, teszt...

A A A
Szabad úton távozhatVilágszerte az ötven éven felüli férfiaknak több mint a fele szenved prosztata bántalmakban. Nyolcvan éves kor felett a jóindulatú prosztata megnagyobbodás előfordulási aránya már 90 százalékos. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az életminőséget jelentős mértékben befolyásoló betegség.

A prosztata (dülmirigy) a férfiakban a húgyhólyag alatt, a végbél előtt, elhelyezkedő mirigyes szerv, melynek hátsó felszíne, a végbél felől ki is tapintható. A prosztata körülöleli a húgycsövet, úgy is mondhatnánk, hogy a közvetlenül a hólyag alatt elhelyezkedő prosztatát keresztülfúrja a húgycső. Fiatal férfiakban a prosztata kb. gesztenye nagyságú és alakja is gesztenyére hasonlít. Működését és nagyságát a férfi nemi hormonok, a tesztoszteron és annak származékai határozzák meg. A prosztata által termelt váladék képezi az ondófolyadék legnagyobb hányadát.

Az 50 év feletti férfiak egyik leggyakoribb problémája a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást kísérő, enyhébb vagy súlyosabb vizelési problémákkal járó tünetcsoport. Az életkor előrehaladtával a hormonegyensúly eltolódik: 40-45 éves kor után a mellékvesékben a korábban kismértékben termelődő női nemi hormonszármazékok egyre nagyobb szerephez jutnak a szervezetben. Ennek a hormonális változásnak a hatására a húgycső melletti apró mirigyek burjánzani kezdenek, aminek következtében a húgycső fokozatosan összenyomódik.

Ebből a mechanikai hatásból erednek a prosztata megnagyobbodásra jellemző tünetek is. Reggel a vizelet nehezen, csak 10-20 másodperc után indul el, és akkor is csak csepeg. Mivel a nap folyamán ezek a vizeletürítési nehézségek részben javulnak, a beteg ezért többnyire meg is feledkezik a reggeli kellemetlenségekről. A probléma azonban nem oldódik meg magától, a folyamat előrehaladtával a tünetek állandósulnak, a vizelet sugara nappal is egyre vékonyabb lesz, s éjszakai gyakori vizeletürítés miatt a pihenés is veszélybe kerül. A legtöbb beteg ilyenkor fordul orvoshoz. Az időben nem kezelt elváltozás végső következménye a vizelet teljes elakadása, amikor viszont már azonnali orvosi beavatkozás szükséges, ami legtöbbször katéterezést jelent. Külön probléma, hogy a hosszan tartó vizeletpangás előbb-utóbb veseelégtelenséghez is vezet: a kimerült hólyagizomzat miatt gyakran akár 100-300 ml vizelet is visszamaradhat a hólyagban. Ez jóformán éjjel-nappali gyakori vizelést, illetve vizelési ingert okoz, ráadásul a gyakori katéterezés - a beavatkozás kellemetlensége mellett - szövődményeket okozhat. A sokszori hólyagcsapolás húgycsőberepedéshez, valamint következményes szűkületekhez vezethet, fertőzések léphetnek fel, hólyagkövek keletkezhetnek.

A betegség kialakulása teljesen természetes folyamat ezért fel is lehet rá készülni. Az idejekorán felismert betegség kezelésével hosszú távon biztosítható a jó közérzet, és sok esetben elkerülhető az idősebb korban végzett műtét is.

A diagnosztizálás után a panaszok mérséklésére, megszüntetésére ma már rendelkezésre áll számos különböző hatásmechanizmusú gyógyszer és növénytartalmú készítmény. Fontos a megfelelő életmód-szabályozás is, végleges megoldás azonban sok esetben csak a műtéttől várható. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás műtéti megoldásának igen sok válfaja létezik. Ma már számos vágás nélküli műtéti lehetőség is rendelkezésre áll, de a műtét módját a mirigy mérete és elhelyezkedése is befolyásolja. A megfelelő módszer kiválasztása szakember feladata. A beavatkozás célja, hogy a túlburjánzó mirigyállomány eltávolításával felszabadítsuk az összeszorított húgycsövet, aminek következtében a vizelet végre újra akadály nélkül távozhat.

Forrás: VitalMedia